Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 18, 2014

Skal vi spise for smagen eller sundhedens skyld

For helt nylig havde jeg en spændende oplevelse til en middag, som ellers flød i god vin og fed sovs.

En af deltagerne fortalte om en kogebog han var begyndt at læse,  som ikke bare indeholdt opskrifter, men var en komplet kur som skulle sikre at man fik det fysisk bedre på en lang række områder. Vi gik ham naturligvis lidt på klingen omkring hvad det var for nogle principper man nu skulle efterleve, da vi som det nok kan udledes, godt kan lide god mad.

Vegetable juice, tomato, carrot, cucumber and beetrootDa vi nåede længere ned i substansen viste det sig, at det drejer sig om en delvis fastekur, som indeholder et par dages faste men starter og slutter med at man spise en generelt sund kost. Nu er vi jo ikke kostforagtere, så selvom vi nok kan klare en faste i et par dage, så er den store kostomlægning til bulgur og linser nok ikke lige noget der ligger i kortene.

Det smukke ved den beskrevne kur er dog at den fungerer som udrensningskur, med fasten som et mindre element. Det betyder at man bruger denne kur med mellemrum til at rense ud i systemet, mere end til at lægge kosten om permanent. For vin- og bøfelskere er det egentlig en ret tiltrækkende side af enhver kur, at man kan leve som normalt i sin hverdag, og så med et halvt års mellemrum rydde op i fordøjelsessystemet ved tage en kur på 7 eller 14 dage.

Principperne kommer fra bogen Den fede faste, og vi læste op på det meste af den her:

http://www.godslankekur.dk/den-fede-faste-anmeldelse-guide/

Den fede faste er skrevet af en gut som selv indrømmer at han vare den fede sømand før han startede med kuren og dermed fik en sundere tilværelse. Det gør bestemt ikke noget negatiovt for en kur, at den som har “opfundet” den selv har prøvet på egen krop at spise lidt for meget af de gode varer.

Det eneste jeg ikke helt har den store tiltro til, er at Martin som har skrevet bogen ser ud til at fokusere meget p at alt skal være vegetarisk. Nu er jeg ikke så meget til Palæo, men det forekommer mig at være unaturligt, at vi mennesker ikke skulle have godt af at inkludere kød i vores kost, da vi trods alt er udviklet som kødspisere siden tidernes morgen. Hvorfor skulle vores fordøjelsessystem have svært ved at processere kød, når vi så at sige er lavet til det?

Det skal dog ikke skille os ad, og min plan er faktisk at prøve kuren ud fra nogle af opskrifterne i bogen. Det bliver nok ikke til den fulde kur, men jeg vil følge principperne i bogen og lave retterne som er beskrevet, men så nok supplere med lidt kød hist og her. Det forekommer mig at det må være en hensigtsmæssig måde at gøre det på. Hvis det ikke giver nogen positive resultater overhovedet, så kan man jo altid prøve en kødfri (gys!) udgave på et senere tidspunkt.

Har du selv erfaringer med sundhedsfordele af vegetarisk kost, eller har du (endnu bedre) prøvet den fede faste, så må du endelig skrive en kommentar nedenfor. Jeg er spændt på om andre har haft gode resultater.